Metabolic effects of nettle extract in diabetes mellitus
https://doi.org/10.20538/1682-0363-2011-5-116-120
Abstract
The blood level of glucose, glycosylated hemoglobin, triglycerides, total cholesterol, summary content of very low density and low density lipoproteins, high density lipoproteins glycosylation's degree had been decreased with the nettle (Urtica dioica) extract in experimental diabetes mellitus type II in rats that was being caused with streptozotocine intraperitoneal injection and high-fat diet. The effect did not depend on food regimen during the therapy. The cholesterol atherogenic index has been decreased and the sensitivity to insulin has been recovered with the nettle extract when high-fat diet only. The level of blood glucose and glycosylated hemoglobin has been decreased with metformin when usual food regimen during the therapy. The lipid content and cholesterol atherogenic index has been normalized with metformin when both variant of diet.
About the Authors
T. V. YakimovaRussian Federation
O. N. Nasanova
Russian Federation
M. V. Meleshko
Russian Federation
V. N. Burkova
Russian Federation
References
1. Алгоритмы специализированной медицинской помощи больным сахарным диабетом/под ред. И.И. Дедова, В.М. Шестаковой. М.: Медиасфера, 2009. 104 с.
2. Анциферов М.Б. Сахарный диабет 2 типа: возможность достижения оптимального контроля без побочных эффектов//Фарматека. 2011. ¹ 3. С. 10-16.
3. Ахметов Ф.С. Перспективы лечения сахарного диабета в ближайшие 10 лет//Рус. мед. журн. 2005. Т. 13, ¹ 6. С. 288-294.
4. Демидова Т.Ю. Коррекция инсулинорезистентности -рациональный способ управления сахарным диабетом 2 типа//Трудный пациент. 2007. Т. 5, ¹ 12-13. С. 1-8.
5. Древаль А.В., Мисникова И.В., Триголосова И.В. и др. Влияние метформина на углеводный и липидный обмен у лиц с ранними нарушениями углеводного обмена//Сахарный диабет. 2010. ¹ 2. С. 63-67.
6. Камышников В.С. Справочник по клинико-биохимической лабораторной диагностике. Минск: Беларусь, 2000. 363 с.
7. Кочетов Г.А. Практическое руководство по энзимологии. М.: Высшая школа, 1980. 272 с.
8. Куликова А.И., Тугушева Ф.А., Зубина И.М. и др. Методические аспекты оценки потенциальной способности липи-дов к переокислению по уровню ТБК-активных продуктов сыворотки крови при стимуляции ионами железа//Кли-нич. лаб. диагностика. 2008. ¹ 5. С. 8-10.
9. Рабочая группа по диабету и сердечно-сосудистым заболеваниям Европейского общества кардиологов и Европейской ассоциации по изучению сахарного диабета. Рекомендации по лечению сахарного диабета, предиабета и сердечно-сосудистых заболеваний//Сахарный диабет. 2008. ¹ 1. С. 86-92.
10. Толкачёва В.В., Кичигина Т.М., Кобалава Ж.Д. Совре менные антигипергликемические препараты: механизмы действия и клинические эффекты//Клинич. фармаколо гия и терапия. 2009. Т. 18, ¹ 2. С. 75-82.
11. Яглов В.В. Ультраструктурный анализ влияния аллокса-на на клеточные элементы поджелудочной железы рептилий//Бюл. эксперим. биологии и медицины. 1977. Т. 84, ¹ 8. С. 245-247.
12. American Diabetes Association; National Heart, Lung and Blood Institute; Juvenile Diabetes Foundation International; National Institute of Diabetes and Kidney Disease; American Heart Association. Diabetes mellitus: a major risk factor for cardiovascular disease//Circulation. 1999. V. 100, ¹ 2. P. 1132-1133.
13. Carrol N., Longley R., Roe J. The determination of glyco-gen in liver and muscle by use of antrone reagent//Biol. Chem. 1956. V. 220, ¹ 2. P. 583-593.
14. Levandowski P.A., Cameron-Smith D., Jacson C.J. et al. The role of the development of obesity and diabetes in Israel sand rats//J. Nutr. 2010. V. 259, ¹ 9. P. 1984-1988.
15. Yadav H., Jain S., Prasad G. et al. Preventive effect of dia-beton, a polyherbal preparation, during progression of diabetes induced by high-fructose feeding in rats//J. Pharmacol. Sci. 2007. V. 105, ¹ 9. P. 12-21.
Review
For citations:
Yakimova T.V., Nasanova O.N., Meleshko M.V., Burkova V.N. Metabolic effects of nettle extract in diabetes mellitus. Bulletin of Siberian Medicine. 2011;10(5):116-120. (In Russ.) https://doi.org/10.20538/1682-0363-2011-5-116-120