Results of complex social-hygienic investigation of life conditions, health status and medical activity of chemical industries' workers
https://doi.org/10.20538/1682-0363-2007-1-121-128
Abstract
Disturbed nourishing regimen was revealed in 54.9%, hypodynamia in 12.0%, distresses in 91.4% of workers. Prevalence of smoking was 44.9%, alcohol intake in 87.0%. Specific attitude to their health, medical aid, being informed about risk factors was revealed. Stable tendency to increased morbidity was revealed. Blood circulation diseases are on the 1-st place in the structure of to-tal morbidity.
Morbidity in chemical industry is due to labour conditions, absence of being interested in preserving their health. High mor-bidity is redoubled by unsatisfactory organizing and quality of medical -prevention service, bad material base. One should pay an attention to increasing results of medical-preventive service, labour conditions, health status, medical aid to the workers.
Keywords
614.3:331.436:66.013
References
1. Амлаев К.Р., Муравьева В.Н. Оценка уровня знаний в об-ласти медицинской профилактики // Профилактика забо-леваний и укрепление здоровья. 2005. № 4. С. 30-32.
2. Гоштаутас А., Вирбалене В., Мисявичене И. Отношение к вопросам здоровья у мужчин и женщин, участвующих в профилактических исследованиях // Терапевт. арх. 1985. № 2. С. 91-94.
3. Какорина Е.П. Социально-гигиенические особенности состояния здоровья населения в современных условиях // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и ис-тории медицины. 2004. № 1. С. 21-24.
4. Кирьяков В.А., Комарова А.А. К вопросам оценки здоро-вья трудящихся в современных экономических условиях // Здравоохранение Российской Федерации. 1996. № 3. С. 20-22.
5. Кравцов А.С. Здоровье и методы его изучения. СГМУ, 2000. 26 с.
6. Лисицын Ю.П. Концепция факторов риска и образа жиз-ни // Здравоохранение Российской Федерации. 1998. № 4. С. 49-52.
7. Нестеренко Е.И., Полунина Н.В., Оприщенко С.А., Фе-доров Д.И. Современные тенденции заболеваемости на-селения и ведущие социально-гигиенические факторы, способствующие ее формированию // Профилактика за-болеваний и укрепление здоровья. 2002. № 5. С. 4-7.
8. Тарасова Г.В., Цека О.С., Масленников М.Ф. и др. К ме-тодике изучения здоровья на основе регистра населения // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и ис-тории медицины. 2000. № 1. С. 23-25.
9. Тутельян В.А., Суханов Б.П. Оптимальное питание - ключ к здоровью. М., 2004. 61 с.
10. Тутельян В.А. Приоритеты и научное обоснование реа-лизации государственной политики здорового питания в России // Материалы междунар. симп. «Федеральный и региональный аспекты политики здорового питания». Новосибирск, 2002. 245 с.
11. Шатерникова И.Н., Деев А.Д., Измайлова О.В. и др. По-требности трудоспособного населения в медицинских профилактических услугах // Профилактика заболеваний и укрепление здоровья. 2005. № 4. С. 23-29.
12. Щепин В.О., Петручук О.Е. Профилактика в условиях реформирования российского здравоохранения // Про-блемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. 2004. № 4. С. 29-33.
Review
For citations:
Shternis T.A. Results of complex social-hygienic investigation of life conditions, health status and medical activity of chemical industries' workers. Bulletin of Siberian Medicine. 2007;6(1):121-128. (In Russ.) https://doi.org/10.20538/1682-0363-2007-1-121-128