Antiinflammatory and analgesic action of polar lipids of maral antlers and peat in experimental inflammation
https://doi.org/10.20538/1682-0363-2012-6-31-35
Abstract
In experimental acute exudative inflammation, caused by Difco agar injection in mice hind leg, lipids derived from maral antlers and peat decreased the leg inflammatory edema and prolonged the pain reaction latent period; in analogous model in rats prevented the edema progression. In model of proliferative inflammation lipids reduced granulomatous-fibrotic tissue expansion. In adjuvant arthritis maral anthlers and peat lipids suppressed the edema development of leg in which inflammatory agent was inoculated also of intact leg and had analgesic action. Maral anthlers and peat lipids diminished pain reaction also due the resorbtive action. Maral anthlers and peat lipids in effective doses 30 and 60 mg/kg had the antiinflammatory and analgesic action to the same extent as diclofenac in dose 10 mg/kg.
About the Authors
A. I. VengerovskyRussian Federation
V. N. Burkova
N. V. Yudina
A. I. Yatsenkov
References
1. Акарачкова Е.С., Зайцева И.А. Основные принципы тера-пии НПВП: эффективность, безопасность, индивидуаль-ный подход // Consilium medicum. 2012. Т. 14, № 2. С. 116—119.
2. Каратеев А.Е. Критерии безопасности нестероидных противовоспалительных препаратов // Клинич. фармако-логия и терапия. 2011. № 1. С. 74—80.
3. Муравьев Ю.В., Муравьева Л.А. Динамика представлений о безопасности глюкокортикоидов при ревматоидном артрите // Науч.-практ. ревматология. 2011. № 1. С. 71—78.
4. Руководство по экспериментальному (доклиническому) изучению новых фармакологических средств. 2-е изд., перераб. и доп. М.: Медицина, 2005.
5. Саратиков А.С., Венгеровский А.И., Прищеп Т.П. Адъ-ювантная болезнь (морфология, патогенез, эксперимен-тальная терапия). Томск: Изд-во Том. ун-та, 1983.
6. Хафизьянова Р.Х., Бурыкин И.М., Алеева Г.Н. Математическая статистика в экспериментальной фармакологии. Казань: Медицина, 2006.
7. Bahadori B., Uitz E., Thonhofer R. et al. Omega-3 fatty
8. acids infusions as adjuvant therapy in rheumatoid arthritis // J. Parenter. Enteral. Nutr. 2010. V. 34, № 2. P. 151—155.
9. Calder P.C. Polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: new twists in an old tale // Biochimie. 2009. V. 91, № 6. P. 791—795.
10. Duthie G., Crozier A. Lipid-derived antioxidants // Curr. Opin. Lipidol. 2000. V. 11, № 1. P. 43—47.
11. Fritsche K. Fatty acids as modulators of the immune response // Annu. Rev. Nutr. 2006. V. 26, № 1. P. 45—73.
12. Gonzalez-Periz A., Planaguma A., Gronert K. et al. Do-cosahexaenoic acid (DHA) blunts liver injury by conversion to protective lipid mediators: protectin D1 and 17S-hydroxy-DHA // FASEB J. 2006. V. 20, № 14. P. 2537—2539.
13. Mantovani A., Garlanda C., Locati M. et al. Regulatory pathways of inflammation // Autoimm. Rev. 2007. V. 7, № 1. P. 8—11.
14. Sears B. The anti-inflammation zone. N.-Y.: Regan Books, 2005.
Review
For citations:
Vengerovsky A.I., Burkova V.N., Yudina N.V., Yatsenkov A.I. Antiinflammatory and analgesic action of polar lipids of maral antlers and peat in experimental inflammation. Bulletin of Siberian Medicine. 2012;11(6):31-35. (In Russ.) https://doi.org/10.20538/1682-0363-2012-6-31-35