Preview

Bulletin of Siberian Medicine

Advanced search

Hygienic assessment of minimal set of provisions which constitute consumersbasket for main social-demographic groupsof the Tomsk region population

https://doi.org/10.20538/1682-0363-2007-2-122-128

Abstract

Hygienic assessment of five minimum sets of provisions which constitute consumers basket (mean model of nourishment of mean-statistical inhabitant of the Tomsk region of definite social-demographic group) was performed. Number of chemical substances (proteins, fats, carbohydrates, vitamins, mineral substances) which constitute provisions structure was calculated. Hygienic assessment was performed by comparing the calculations obtained with the norms of physiologic needs in provisions and energy for several population groups. The given model can be used for calculation of living wage as the model which provides healthy nourishment , meets physiologic needs of the organism in nourishing substances and energy at minimum cost of the provisions.

About the Authors

L. P. Volkotroub
Сибирский государственный медицинский университет
Russian Federation


Ye. A. Novatnay
Управление социально-трудовых отношений администрации Томской области
Russian Federation


N. I. Laskeyeva
Управление социально-трудовых отношений администрации Томской области,
Russian Federation


References

1. О потребительской корзине в Томской области: Закон Томской области от 24 мая 2001 г., постановление № 841.

2. Мартинчик А.Н., Маев И.В., Янушевич О.О. Общая нутрициология. М.: МЕДпрессинформ, 2005. 392 с.

3. Нормы физиологической потребности в пищевых веществах и энергии для различных групп населения СССР. 08.05.1991 г. № 5786-91.

4. Об утверждении методических рекомендаций по определению потребительской корзины для основных социально-демографических групп населения в целом по Российской Федерации и в субъектах Российской Федерации: Постановление Правительства РФ от 17 февраля 1999 г. № 192.

5. Концепция государственной политики в области здорового питания населения Российской Федерации на период до 2005 г. Постановление Правительства РФ от 10 августа 1998 г. № 917.

6. Руководство по детскому питанию / Под ред. В.А. Тутельяна, И.Я. Коня. М.: Мединформагентство, 2004. 662 с.

7. Скурихин И.М., Волгарев М.Н. Химический состав пищевых продуктов. 1987.

8. Смолянский Б.Л., Лифляндский В.Г. Диетология. Новейший справочник для врачей. СПб.: Сова; М.: Эксмо, 2004. 816 с.

9. О прожиточном минимуме в Российской Федерации: Федеральный закон от 24 октября 1997 г. № 134-ФЗ.


Review

For citations:


Volkotroub L.P., Novatnay Ye.A., Laskeyeva N.I. Hygienic assessment of minimal set of provisions which constitute consumersbasket for main social-demographic groupsof the Tomsk region population. Bulletin of Siberian Medicine. 2007;6(2):122-128. (In Russ.) https://doi.org/10.20538/1682-0363-2007-2-122-128

Views: 299


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1682-0363 (Print)
ISSN 1819-3684 (Online)