Nutrition of children affected by celiac disease
https://doi.org/10.20538/1682-0363-2005-0-50-55
Abstract
In the world frequency of patients affected by celiac disease comprises 1 per 184 persons. The disease is provoked by using gluten contaning products for food. Dietotherapy is the only and effective way to treat children affected by celiac disease. Wheat, rye, barley and oats are excluded from nutrition of children affected by celiac disease. Among cereal products it is allowed to eat corn, rice, buckwheat, millet. For nutrition of children with celiac disease it is recommended to use certified products.
References
1. Аболенская А.В. Система пищеварения здоровых детей. Горький, 1981. 143 с.
2. Ладодо К.С., Боровик Т.Э., Рославцева Е.А. и др. Диетотерапия при синдроме мальабсорбции у детей раннего возраста: Пособие для врачей. М., 2000. 28 с.
3. Костюченко А.Л., Железный О.К., Шведов А.Г. Энтеральное исскуственное питание в клинической медицине. Петрозаводск: Изд-во «Интел Тек», 2001. 208 с.
4. Ладодо К.С. Руководство по лечебному питанию детей. М.: Медицина, 2000. 384 с.
5. Мухина Ю.Г., Чубарова А.И., Гераськина В.П. Современные аспекты проблемы лактазной недостаточности у детей раннего возраста // Новости медицины и фармации. 2002. № 8. С. 12.
6. Организация лечебного питания детей в стационаре: Пособие для врачей / Под ред. А.А. Баранова, К.С. Ладодо. М., 2001. 240 с.
7. Ревнова М.О., Владимиров И.Б. Принципы современного подхода к диетотерапии у больных целиакией // Клиническое питание. 2004. № 2. С. 50–51.
8. Проект рабочего протокола диагностики и лечения целиакии у детей / Координатор проекта С.В. Бельмер // Вопр. детской диетологии. 2004. Т. 2. № 1. С. 87–103.
9. Прилуцкий А.С., Майлян З.А. Целиакия: клинические аспекты и диагностика // Новости медицины и фармации. 2003. № 5. С. 34–36.
10. Пашкевич В.В., Сорвачева Т.Н. Новые подходы к алиментарной коррекции гипотрофии у детей // 5-й конгресс педиатров России «Здоровый ребенок». М., 1999. С. 345.
11. Руководство по детскому питанию / Под ред. В.А. Тутельяна, И.Я. Коня. М., 2004. 664 с.
12. Рославцева Е.А., Боровик Т.Э, Потапов А.С. и др. Современные представления о лечебном питании при целиакии у детей // Материалы науч.-практ. конф. педиатров России «Фармакотерапия в педиатрии». 2004. С. 73.
13. Турчина В.Н., Табак Т.А. Целиакия у детей: Учебно-методическое пособие. Челябинск, 2004. 29 с.
Review
For citations:
Yankina G.N. Nutrition of children affected by celiac disease. Bulletin of Siberian Medicine. 2005;4:50-55. (In Russ.) https://doi.org/10.20538/1682-0363-2005-0-50-55